Odată cu lansarea programului PNRR, „Digitalizarea IMM-urilor”, criteriile DESI de intensitate digitală au ajuns în atenția tuturor companiilor din România, fiind cruciale pentru evaluarea proiectelor și alocarea fondurilor europene nerambursabile. Este însă mai puțin cunoscut faptul că indicele DESI (Digital Economy and Society Index) a apărut încă din anul 2014, din nevoia Comisiei Europene de a monitoriza progresul statelor din Uniunea Europeană în ceea ce privește digitalizarea.
Utilitatea criteriilor DESI a devenit evidentă în momentul în care Parlamentul European și Consiliul UE au adoptat programul „Deceniul digital al Europei”, în septembrie 2022. Prin acest program, Uniunea Europeana și-a propus să realizeze o transformare digitală cuprinzătoare și durabilă în toate sectoarele economiei țărilor membre, măsurată cu ajutorul criteriilor DESI.
În prezent, digitalizarea UE nu este uniformă. Așa cum era de așteptat, statele membre cu economii dezvoltate au demonstrat un nivel mai ridicat de digitalizare, iar țările în curs de dezvoltare, precum România și Bulgaria, un nivel mult mai mic. Mai mult, conform criteriilor DESI, România se află pe ultimul loc în clasamentul indicelui economiei și societății digitale (27 din 27). Așadar, pentru a urca în top, este crucial să înțelegem care sunt criteriile DESI de intensitate digitală și care este impactul lor asupra unui business:
-
Cel puțin 50% dintre angajați utilizează PC-uri cu acces la internet în scopuri de business
Probabil cel mai ușor de atins, acest prim criteriu ia în considerare existența și utilizarea echipamentelor hardware (PC-urilor) pentru desfășurarea activității companiei de către cel puțin 50% dintre angajați. Este esențial ca aceste computere să fie conectate la internet pentru a permite desfășurarea unor activități precum comunicarea prin e-mail, accesarea aplicațiilor software web-based și a browserelor web. Deși facil, criteriul poate aduce provocări în rândul companiilor care au angajați ce desfășoară muncă din teren, precum celor din construcții.
-
Compania utilizează un sistem software ERP pentru a partaja informații între diferitele zone funcționale comerciale
Respectarea acestui criteriu necesită adopția unui soft ERP pentru desfășurarea tuturor proceselor de business din cadrul unei companii, într-o singură platformă integrată. Așadar, trebuie să optezi pentru o soluție precum SOFTONE ERP dacă îți dorești să îndeplinești acest criteriu DESI. Beneficiile pe care ți le oferă sunt însă de necontestat, de la creșterea eficienței proceselor de business, la reducerea costurilor operaționale și până la îmbunătățirea colaborării dintre echipe.
-
Viteza maximă de download contractată a celei mai rapide conexiuni de internet la linie fixă de cel puțin 30 Mb/s
Deși sună complicat și acest criteriu DESI este ușor de îndeplinit. În România, majoritatea conexiunilor la internet sunt de peste 30Mb/s. Desigur, pentru certitudine, îți recomandăm să verifici întotdeauna viteza actuală cu furnizorul tău de internet pentru a ști cât de rapidă sau lentă este conexiunea la internet. În cazul în care nu îndeplinești criteriul, poți opta pentru un abonament la internet care îți oferă o viteză mai mare sau poți cere oferte și de la alți furnizori.
-
Vânzările online reprezintă mai mult de 1% din cifra de afaceri totală și vânzările web către consumatori privați (B2C) mai mult de 10%
În acest punct se impune ca vânzările online să reprezinte mai mult de 1% din totalul cifrei de afaceri a companiei, iar cele B2C cel puțin 10%. Ce înseamnă vânzări online în acest caz? Tranzacțiile efectuate prin intermediul magazinelor online, a platformelor eCommerce sau a market-place-urilor.
-
Utilizarea Internet of Things (IoT)
IoT reprezintă un sistem care conectează multiple obiecte fizice (telefoane mobile, tablete, senzori, obiecte de uz casnic) prin intermediul internetului, asigurând partajarea datelor între ele. Pentru atingerea acestui criteriu, companiile trebuie să utilizeze cel puțin un dispozitiv IoT functional, însă opțiunile sunt multiple. De exemplu, utilizarea unui scanner mobil integrat cu softul ERP utilizat asigură conformitatea.
-
Folosirea a cel puțin unei rețele sociale
Companiile care își gestionează cel puțin un cont pe rețelele sociale (ex: Facebook, Instagram, Linkedin) îndeplinesc imediat acest criteriu DESI. Totuși, este important de menționat că nu intră sub incidența criteriului cazurile în care se desfășoară campanii plătite pe social media de către o agenție în numele companiei. Atingerea criteriului este măsurată prin frecvența postărilor organice efectuate, a numărului de urmăritori, a numărului de distribuiri ș.a.m.d.
-
Compania utilizează un sistem CRM (Customer Relationship Mangement)
Similar cu punctul 2, un alt criteriu DESI important este și implementarea și utilizarea unui soft CRM pentru gestionarea informațiilor despre clienți. Practic, alegând o aplicație precum SOFTONE CRM, îți vei putea desfășura toate procesele de vânzări, marketing și relații cu clienții într-un mod integrat, astfel încât să îți crești veniturile, să îți fidelizezi clienții și să le înțelegi comportamentul de achiziție și consum.
-
Întreprindere care cumpără servicii cloud computing sofisticate sau intermediare
Pentru îndeplinirea acestui criteriu este necesară achiziționarea unui serviciu cloud computing, indiferent dacă este de tipul SaaS (software-as-a-service), PaaS (platform-as-a-service) sau IaaS (infrastructure-as-a-service). Pentru a-ți facilita munca, poți alege implementarea unei aplicații ERP sau CRM în cloud, precum SOFTONE Cloud ERP, astfel încât să îți stochezi toate datele de business în cloud, cu minimum de efort. Mai mult, acest lucru te va ajuta și să îți optimizezi costurile și să te bucuri de o securitate sporită a informațiilor companiei.
-
Întreprindere care utilizează tehnologia de AI (Artificial Intelligence)
Criteriul DESI care necesită integrarea inteligenței artificiale în desfășurarea proceselor de business, fie că ne referim la utilizarea chatboților pentru a răspunde solicitărilor pe chat, la utilizarea unui asistent virtual sau la adoptarea tehnologiilor machine learning sau RPA este la fel de important. Rolul AI este să eficientizeze operațiunile, așadar tehnologia reprezintă cu siguranță un pas înainte în procesul de digitalizare.
-
Întreprindere care cumpără servicii de cloud computing utilizate pe internet
Deși asemănător și complementar punctului 8, utilizarea serviciilor de cloud computing prin internet se referă la accesarea unor servicii cloud simple, precum Dropbox, Google Drive sau Sharepoint. Practic, criteriul impune utilizarea unor platforme în cloud care pot fi achiziționate prin subscripții lunare la costuri mici.
-
Întreprindere care realizează vânzări prin comerț electronic de cel puțin 1% din total vânzări
Spre deosebire de criteriul 4, ce se referă la vânzările Business-to-Consumer, în acest caz este vorba despre vânzările B2B care trebuie să atingă cel puțin 1% din totalul vânzărilor companiei. Dacă în cazul B2C este mult mai ușor de atins acest criteriu DESI, în cazul B2B este necesară implementarea unei platforme eCommerce dedicată pentru segmentul de business.
-
Întreprindere care utilizează două sau mai multe rețele sociale
Aparent redundant, acest criteriu este complementar numărului 6. Pentru a îndeplini cerințele aferente criteriilor 6 și 12 din proiect, companiile trebuie să aibă minimum trei conturi de business pe trei platforme de social media diferite. Un cont este necesar pentru conformitatea cu criteriul 6, iar celelalte două, pe platforme distincte de cea utilizată pentru criteriul 6, sunt necesare pentru a satisface cerințele criteriului 12.
Concluzie
În concluzie, criteriile DESI de intensitate digitală au o importanță mult mai mare decât obținerea unor fonduri europene nerambursabile prin cadrul programului „Digitalizarea IMM-urilor”. Ele reprezintă un reper pentru companiile care vor să se asigure ca desfășoară un proces de digitalizare complet, la cele mai înalte standarde europene.
Vrei să faci și tu acest pas? Contactează-ne și află care sunt soluțiile digitale pe care ți le punem la dispoziție, astfel încât să îndeplinești cât mai multe criterii DESI cu ajutorul unui singur furnizor!
Comments are closed.