Tehnologia Cloud nu a fost dezvoltată recent, iar pentru mulți dintre noi nu mai este un concept nou. Cu toate acestea, majoritatea companiilor din România sunt încă reticente și nu au adoptat-o în întregime, pentru a se bucura cu adevărat de avantajele pe care le oferă. Conform Eurostat, doar 16% dintre organizații utilizau Cloud Computing în anul 2020, deși acest tip de tehnologie poate oferi avantaje competitive de necontestat.
Ce este, mai exact, tehnologia Cloud?
Simplu spus, tehnologia Cloud Computing utilizează internetul pentru a opera și permite utilizatorilor să acceseze aplicațiile online. Așadar, organizațiile nu mai sunt nevoite să achiziționeze servere și infrastructură hardware pentru rularea soluțiilor software, acestea fiind gestionate direct de către furnizorul Cloud, iar companiile doar închiriează spațiul de stocare. În momentul în care o organizație decide să opereze în Cloud, întreaga infrastructură IT va fi stocată în afara locației sale, iar furnizorul Cloud va fi direct responsabil de gestionarea acesteia.
Care sunt cele mai importante beneficii oferite de tehnologia Cloud?
- Reducerea costurilor operaționale. Adoptarea tehnologiei Cloud implică o investiție mai mică decât în cazul în care alegi să îți gestionezi intern infrastructura IT, fiind o variantă ideală și pentru companiile mici. Deoarece nu va mai trebui să achiziționezi servere, echipament hardware și nici să aloci o echipă dedicată mentenanței, întregul total-cost-of-ownership va fi semnificativ redus. În plus, accesul în Cloud se poate face în sistem pay-as-you-go, astfel încât nu vei plăti decât pentru spațiul de stocare pe care îl utilizezi.
- Maximum de securitate. Principala îngrijorare a companiilor în ceea ce privește utilizarea tehnologiei Cloud este legată de siguranța datelor de business. Cum poți ști că informațiile sunt stocate în cel mai sigur mod și că nu ești expus atacurilor cibernetice? Simplu. Deoarece întregul model de business al furnizorului Cloud se bazează pe garantarea unei securități avansate clienților, el va acorda mult mai multă atenție sistemelor de securitate decât orice companie care își gestionează infrastructura intern. În plus, clienții pot acorda acces angajaților doar la anumite date de business, pe bază de permisiune, și pot restricționa accesul la informațiile sensibile numai pentru utilizatorii care au cu adevărat nevoie de acestea. De asemenea, majoritatea furnizorilor au integrat și măsuri de protecție suplimentare, precum criptarea datelor, controlul accesului și autentificare cu mai mulți factori.
- Flexibilitate. Tehnologia Cloud oferă angajaților tăi flexibilitatea să lucreze de oriunde, singura condiție fiind să aibă o conexiune stabilă de internet. Pandemia Covid-19 a demonstrat care este cu adevărat utilitatea aplicațiilor care operează în Cloud, iar companiile care le-au utilizat s-au putut adapta mult mai ușor restricțiilor, astfel încât operațiunile de business să nu le fie afectate. În plus, externalizând procesele de gestionare și mentenanță a infrastructurii IT, vei avea mult mai multă flexibilitate să te concentrezi asupra aspectelor de business development, astfel încât să îți crești afacerea.
- Mobilitate. La nivel global sunt utilizate peste 2.6 miliarde de dispozitive mobile, iar majoritatea persoanelor cu acces la internet dețin un astfel de device. Tehnologia Cloud permite angajaților tăi să acceseze datele de business chiar și de pe telefonul mobil, iar oamenii de vânzări sau utilizatorii care își desfășoară activitatea din teren pot accesa informațiile de care au nevoie oriunde s-ar afla, pentru creșterea productivității.
- Upgrade-uri automate. În cazul unei gestiuni interne, actualizarea sistemelor software utilizate implică un efort semnificativ. Optând pentru utilizarea tehnologiei Cloud Computing, aplicațiile vor fi actualizate într-un mod automat, fără ca activitatea companiei să fie afectată în vreun fel. Astfel, departamentul de IT va economisi timp și resurse care în caz contrar ar fi trebuit alocate pentru aceste activități, iar în cadrul companiei tale vor fi utilizate cele mai noi versiuni ale aplicațiilor în orice moment, pentru maximum de eficiență.
- Îmbunătățirea colaborării. Succesul companiei tale depinde de modul în care echipele colaborează, iar cu ajutorul tehnologiei Cloud acest lucru este extrem de ușor. De ce? Aplicațiile în Cloud permit angajaților, furnizorilor sau colaboratorilor tăi să vizualizeze și să partajeze informații în siguranță, astfel încât toate persoanele implicate să aibă acces la datele de business de care au nevoie. De exemplu, în cazul în care pentru derularea unui proiect angajații se află în locații diferite, aceștia pot accesa fișierele de care au nevoie, fără niciun inconvenient.
În concluzie, tehnologia Cloud oferă numeroase beneficii întreprinderilor, precum creșterea productivității, îmbunătățirea colaborării, ori securitatea datelor de business, iar companiile pot evita în acest fel problemele care pot apărea în cazul utilizării unor aplicații on-premise. Descoperă și tu, aici, Soft1 Cloud ERP, o soluție business software inovatoare care utilizează cele mai avansate servicii în Cloud și care beneficiează de avantajele tehnologice oferite de platforma Microsoft Azure pentru maximum de disponibilitate și securitate.
Comments are closed.