Termenii utilizați în procesul de transformare digitală nu sunt puțini, însă este important să îi cunoști pentru a înțelege și a fructifica la maximum avantajele pe care tehnologia ți le oferă. Poți consulta aici prima parte a dicționarului nostru tehnic, iar în continuare am sintetizat restul noțiunilor pe care îți recomandăm să le știi.
Data mining = Reprezintă procesul de examinare a unor cantități foarte mari de date și de extragere a informațiilor relevante utilizând metode statistice, analize avansate și inteligența artificială (AI). Data mining ajută companiile să ia decizii de business informate în etapele de inovare și experimentare, prin identificarea unor pattern-uri în date, care le va permite să își îmbunătățească operațiunile.
Enterprise Resource Planning (ERP) = Este un sistem software integrat ce permite gestionarea tuturor proceselor de business, astfel încât companiile să poată utiliza o singură aplicație pentru a colecta, stoca și interpreta datele și pentru a-și automatiza operațiunile repetitive. Descoperă aici Soft1 Cloud ERP!
Experiența Utilizatorului (UX) = Cuprinde toate interacțiunile pe care clienții le au cu o companie în procesul de achiziție și retenție, interacțuni care definesc percepția generală a acestora asupra brandului. Majoritatea organizațiilor doresc să ofere cea mai bună experiență consumatorilor, iar pentru că nevoile și așteptările clienților sunt mereu în schimbare, procesul necesită numeroase resurse alocate și o continuă optimizare pentru a-și atinge scopul.
Implementare Cloud = Este procesul de implementare al unei aplicații prin unul sau mai multe modele de hosting în Cloud pentru a opera, precum software as service (SaaS), platform as a service (PaaS), ori infrastructure as a service (IaaS).
Infrastructura Cloud = Se referă la resursele hardware care sunt necesare pentru a permite utilizarea serviciilor Cloud, precum echipamente hardware pentru server, stocare sau rețea. Deoarece tehnologia de tip Cloud Computing este găzduită în centre mari de date, oferă o o calitate mai ridicată a serviciilor, la un preț mai mic.
Inteligența Artificială (AI) = Denumită și tehnologia viitorului, reprezintă tehnica prin care computerele imită inteligența umană pentru a desfășura acțiuni de învățare în vederea efectuării diverselor activități, pe baza informațiilor pe care le colectează.
Internet of Things (IoT) = Este o rețea prin care dispozitivele digitale sunt conectate la internet pentru a comunica între ele și pentru a partaja informații, fără a fi nevoie de intervenție umană. IoT a devenit una dintre cele mai importante tehnologii permițând conectarea tuturor device-urilor pentru a interacționa între ele, cu minim de efort.
Machine Learning = Fiind o ramură a inteligenței artificiale, învățarea automată utilizează metode statistice și algoritmi care permit unui computer să devină mai bun în ceea ce face. Prin intermediul machine learning, computerul identifică modele de comportament, pe care ulterior le utilizează pentru a învăța mai multe despre un utilizator sau un set de utilizatori. De asemenea, oferă companiilor posibilitatea să prelucreze volume impresionante de date, dintr-o varietate de surse, și să le interpreteze.
Realitatea Augmentată (AR) = Reprezintă modul prin care informațiile din lumea digitală sunt transpuse în lumea reală pentru a crea o experiență vizuală unică. Realitatea augmentată este așadar un sistem care îndeplinește trei activități de bază: îmbinarea lumii reale cu cea virtuală, interacțiunea în timp real și înregistrarea 3D a diverselor obiecte.
Realitate Virtuală = Este un mediu virtual, generat de computer, care simulează prezența fizică a unei persoane într-o realitate specifică, proiectată digital pentru a se simți reală. Tehnologia utilizată pentru realitatea virtuală poate varia de la un ecran care afișează cum ar arăta un produs în casa unui client, până la efecte de background care oferă o experiență virtuală captivantă.
Robotic Process Automation = Reprezintă un software care permite companiilor să își automatizeze sarcinile repetitive pentru a-și îmbunătăți eficiența operațională și pentru a-și reduce costurile. Soluțiile de tip RPA reduc erorile umane în efectuarea operațiunilor manuale și consumatoare de tip, crescând în același timp productivitatea din cadrul companiei.
Software as a Service (SaaS) = Este un model de stocare a soluțiilor software în Cloud, unde furnizorul Cloud are responsabilitatea de a dezvolta, întreține și de a pune la dispoziția clienților săi aplicațiile pentru a fi accesate printr-o simplă conexiune la internet. Astfel, clienții SaaS își pot reduce semnificativ costurile și își pot actualiza aplicațiile mult mai rapid decât în cazul în care acestea ar fi stocate pe serverele proprii.
Vrei să afli mai multe?
Sperăm că dicționarul nostru ți-a oferit mai multă claritate asupra termenilor des întâlniți în procesul de transformare digitală. În cazul în care ești interesat să aprofundezi subiectul, consultă blogul nostru pentru a citi articolele ample și informative pe care ți le punem la dispoziție, astfel încât să înțelegi cu adevărat care este utilitatea soluțiilor tehnologice avansate.
Comments are closed.