Soluțiile enterprise resource planning (ERP) au devenit un instrument indispensabil pentru companii, instrument care te va ajuta să obții avantajele competitive de care ai nevoie în mediul de afaceri din prezent. Facilitându-ți accesul în timp real la informațiile de business, sistemele ERP îți vor permite să îți sporești eficiența, să îți îmbunătățești procesele de lucru și să îți reduci costurile operaționale.
Cu toate acestea, implementarea și optimizarea aplicațiilor ERP este un proces complex și consumator de timp. Așadar, ai nevoie de un consultant ERP. El joacă un rol crucial în a asigura implementarea cu succes a noii soluții, în personalizarea funcționalităților în funcție de nevoile tale de business și în mentenanța sistemului.
Ce este un sistem ERP?
Înainte de a detalia care este rolul unui consultant ERP într-o organizație, trebuie să știi ce este un soft ERP și care sunt beneficiile pe care le oferă afacerii tale. Aplicațiile enterprise resource planning sunt sisteme software complete, create pentru a integra și automatiza procesele desfășurate în cadrul tuturor departamentelor, de la cel financiar, la resurse umane, distribuție și nu numai. Practic, alegând un ERP vei utiliza un singur soft pentru toate fluxurile de lucru, astfel încât să îți optimizezi activitatea, să îmbunătățești nivelul de colaborare și să iei mereu decizii informate.
Din păcate, odată ce este implementat, majoritatea companiilor nu se mai preocupă ulterior de îmbunătățirea sistemului ERP. De ce? Persoanele de decizie nu mai sunt la curent cu cele mai noi funcționalități ale aplicațiilor, iar angajații nu țin pasul cu ultimele trenduri din industrie. Care este soluția? Pentru a exploata la maximum potențialul sistemului tău ERP, completează-ți echipa cu un consultant ERP!
Ce este și ce responsabilități are un Consultant ERP?
Un consultant are expertiză și deține o experiență vastă în implementarea, personalizarea și mentenanța sistemelor ERP. Principala responsabilitate a acestuia este să se asigure că softul pe care îl utilizezi se mulează perfect în funcție de nevoile tale operaționale și are grijă ca activitatea ta să se desfășoare fără întreruperi cu ajutorul aplicației. Citește în continuare și haide să explorăm în detaliu atribuțiile unui consultant ERP:
Analizează sistemul
Una dintre primele sarcini ale unui consultant ERP este să facă o analiză detaliată a operațiunilor din cadrul companiei tale și a cerințelor pe care le ai. În cazul în care încă nu ai implementat un sistem ERP, rolul acestuia este să te ajute să achiziționezi cea mai potrivită aplicație pentru afacerea ta și să identifice care sunt procesele pe care le poti optimiza cu ajutorul noului soft. Dacă utilizezi deja un sistem ERP, consultantul va avea rolul de a evalua punctele slabe și punctele forte ale aplicației, astfel încât să identifice toate ariile care necesită îmbunătățiri.
Te ajută să personalizezi sistemul
Bazându-se pe analiza de business menționată la punctul anterior, un consultant ERP va colabora îndeaproape cu toate părțile implicate în procesul de digitalizare pentru a personaliza sistemul ERP ales, astfel încât să se alinieze complet cu nevoile și fluxurile de lucru existente în cadrul organizației tale. Ce implică acest lucru? Configurarea aplicației, definirea bazelor de date, implementarea modulelor achiziționate și testarea sistemului pentru a-i asigura buna funcționare.
Implementează și configurează sistemul ERP
Odată ce procesele de analiză și customizare au fost finalizate, consultantul ERP va putea începe instalarea și configurarea aplicației alături de furnizorul ales. Această etapă implică:
- Setarea infrastructurii necesare pentru a utiliza aplicația ERP;
- Integrarea softului cu aplicațiile terțe utilizate pentru a permite desfășurarea unor procese de business fără întreruperi;
- Migrarea cu succes a datelor din aplicațiile utilizate anterior în noul soft ERP.
Asigură project management-ul
Un consultant deține, de asemenea, aptitudini de project management. Ele îi permit să monitorizeze integrarea noului sistem ERP. Astfel, se va asigura că implementarea se desfășoară în deadline-urile stabilite și că proiectul nu depășește bugetul. În plus, va coordona toate persoanele implicate, astfel încât să gestioneze eficient resursele și să poată rezolva toate problemele în implementare ce pot apărea.
Oferă training și suport
O aplicație ERP își va putea demonstra valoarea doar dacă este folosită corect. Așadar, consultantul ERP are și responsabilitatea de a oferi training-uri complete și detaliate, astfel încât să învețe utilizatorii cum să folosească noul sistem ERP. Deseori, training-ul acoperă următoarele arii:
- Care sunt funcționalitățile soluției ERP;
- Cum se desfășoară procesele de introducere a datelor;
- Cum se generează rapoarte detaliate;
- Ce probleme pot apărea și cum trebuie rezolvate.
Totodată, consultantul ERP va oferi și suport tehnic utilizatorilor, ajutându-i oricând apar întreruperi în desfășurarea operațiunilor zilnice.
Optimizează sistemul ERP
Rolul consultantului ERP nu se oprește odată cu finalizarea implementării. Ulterior, acesta va continua să monitorizeze performanța softului, să identifice ariile care necesită îmbunătățiri și să propună acțiunile potrivite pentru a utiliza la maximum soluția. Mai mult, se va asigura că este întotdeauna la curent cu cele mai noi tendințe în dezvoltarea softurilor ERP, astfel încât să poată coordona procesul de actualizare al aplicației, oricând este nevoie.
Concluzie
Într-un mediu de business mai competitiv ca niciodată, companiile trebuie să folosească tool-urile tehnologice la capacitatea lor maximă. Soluțiile enterprise resourse planning sunt aplicații avansate, ce oferă avantaje de business importante. Totuși, pentru a le utiliza corect, ai nevoie în echipa ta de un consultant ERP. De la analizarea sistemului, la personalizare, implementare și până la suport în utilizare, acesta joacă un rol crucial în strategia ta de business pentru a obține toate rezultatele pe care ți le dorești de la noua aplicație.
Tu ai implementat un soft ERP? Dacă nu, descoperă aici Soft1 Cloud ERP și testează DEMO GRATUIT! Soluția noastră îți oferă toate funcționalitățile de care ai nevoie și este 100% customizabilă, astfel încât să îți satisfacă în totalitate nevoile. În plus, este disponibiliă la costuri mici, printr-un simplu abonament anual.
Comments are closed.