Dacă deții o companie sau dacă activezi în mediul de business, cu siguranță ești deja familiarizat cu termenul de sistem ERP. Știi însă ce reprezintă tehnologia blockchain și cum poate susține aceasta dezvoltarea aplicațiilor de enterprise resource planning? Dacă nu, citește în continuare și descoperă care sunt beneficiile integrării celor două!
Ce este tehnologia blockchain?
Tehnologia blockchain reprezintă o bază de date descentralizată, în care informațiile nu mai sunt stocate pe un singur server, ci pe multiple computere ale utilizatorilor de peste tot din lume. Așadar, ea permite unui grup colectiv să partajeze date în „blocuri”, fiecare având un identificator unic sub forma unui hash criptat, ceea ce elimina problema dublării informațiilor și a securității. Deoarece utilizând tehnologia blockchain datele nu pot fi modificate fără permisiunea părților implicate, acest lucru înseamnă că informațiile pot fi partajate, dar nu manipulate. În prezent, există 3 tipuri de blockchain:
- Blockchain-ul public care este o rețea în care oricine poate participa, fără a întâmpina restricții.
- Blockchain-ul privat ce reprezintă o rețea în care companiile pot controla accesul la datele stocate prin această tehnologie.
- Blockchain-ul distribuit care este o rețea în care procesul de colectare al datelor este controlat de un număr preselectat de părți interesate.
Ce este un sistem ERP?
O aplicație de gestiune care permite desfășurarea tuturor proceselor de business și centralizarea informațiilor și care oferă companiilor posibilitatea de a obține un control sporit asupra operațiunilor și de a lua decizii mult mai informate. Sistemele ERP pot fi stocate atât pe serverele proprii ale organizațiilor (on-premise), cat și în cloud, însă ușor, ușor, sistemele ERP încep să integreze și tehnologia blockchain.
Care sunt beneficiile integrării unui sistem ERP cu tehnologia blockchain?
Securitate sporită a informațiilor de business
Tehnologia blockchain permite urmărirea utilizatorului care aduce modificări asupra datelor stocate. De asemenea, identifică personalul autorizat pentru a gestiona informațiile prin utilizarea unor semnături digitale criptate. Astfel, chiar dacă companiile care utilizează sisteme ERP prioritizează securitatea datelor, integrarea tehnologiei blockchain duce această securitate la un nou nivel. Ea este capabilă să creeze o bază de date în care informațiile sunt partajate în mai multe locații, iar toate modificările efectuate sunt vizibile și ușor de identificat. Reduce așadar breșele de securitate și tentativele suspicioase de acces neautorizat. Tehnologia blockchain este practic imposibil de hack-uit.
Eliminarea riscurilor financiare
Blockchain-ul este renumit pentru nivelul ridicat de securitate pe care îl oferă, mai ales în ceea ce privește tranzacțiile financiare. Așadar, oferă garanția că ele se pot desfășura fără niciun risc. Din acest motiv, tehnologia blockchain a ajuns să fie utilizată extrem de mult de bănci și companiile care activează în industria financiară. Ce înseamnă asta pentru un sistem ERP? Integrarea unei aplicații de enterprise resource planning cu tehnologia blockchain permite desfășurarea plăților de la sau către clienți, parteneri și furnizori în maximum de siguranță, într-un mod automatizat. Astfel, persoanele neautorizate nu vor putea penetra sistemul pentru a obține bani. În plus, tehnologia blockchain permite efectuarea tranzacțiilor, 100% în conformitate cu legea în vigoare.
Identificarea utilizatorilor care accesează sistemul
Un alt beneficiu important pe care integrarea tehnologiei blockchain cu o soluție ERP îl oferă este posibilitatea de a verifica și identifica utilizatorii care operează în aplicație și care efectuează tranzacții. Acest lucru este crucial mai ales în cadrul companiilor care trebuie să desfășoare acțiuni complexe pentru a identifica clienții, precum băncile. Datorită tehnologiei blockchain, autentificarea se poate face acum într-un mod automatizat, mult mai rapid.
Transparență în procesele de raportare
Tehnologia blockchain a revoluționat modul în care companiile interacționează cu subsidiarele sau cu părțile terțe implicate în operațiunile lor. Studiile arată că aproape jumătate dintre marile companii intenționează să utilizeze blockchain ca sistem principal pentru gestionarea tranzacțiilor dintre companii. Mai mult, tehnologia crește și transparența operațiunilor din lanțul de aprovizionare. De exemplu, în industria de producție, multe părți contribuie la procesul de producție și trebuie să îl urmărească constant până la crearea produsului final. Utilizarea tehnologiei blockchain oferă astfel și trasabilitate.
Concluzie
În prezent, organizațiile cheltuiesc sume considerabile pentru implementarea sistemelor ERP, cu scopul de a le utiliza ani de zile. Acest lucru este o investiție costisitoare, chiar și în cazul unor soluții ERP în Cloud dacă companiile sunt mari, iar procesele de business complexe. Drept urmare, considerând importanța acestor sisteme și faptul că este crucial ca informațiile de business să fie în siguranță, modulele aplicațiilor ERP pot ajunge să fie integrate cu tehnologia blockchain existentă. Chiar dacă acum acest lucru este doar un trend emergent, în viitor ne putem aștepta ca, pe măsură ce tehnologia blockchain se maturizează, nivelul de integrare dintre cele două să crească într-un ritm remarcabil.
Vrei să începi și tu procesul de transformare digitală al afacerii tale? Achiziționează Soft1 ERP, o aplicație de gestiune modernă și inovatoare, care te va ajuta să îți optimizezi procesele de business și să îți reduci costurile operaționale. Testează DEMO GRATUIT!
Comments are closed.