Este ușor să ne imaginăm că, din perspectiva consumatorilor, procesul de achiziție al unui produs sau serviciu este clar și drept. În realitate însă, clienții fac ocolișuri. Astfel, dacă vrei să obții o imagine corectă a comportamentului de achiziție și consum, este esențial ca toate datele de marketing să fie integrate și în aplicația CRM pe care o utilizezi.
Indiferent de specificul business-ului tău, dacă până acum ai considerat ca sistemul CRM este util doar departamentului de vânzări, e timpul să folosești aplicația la adevăratul său potențiali și să îți optimizezi și acțiunile de marketing cu ajutorul ei. Cum? Citește în continuare și descoperă care e rolul unui CRM în marketing și cum poate îmbunătăți experiența clienților tăi.
Ce înseamnă CRM Marketing?
Soluțiile de management al relațiilor cu clienții (CRM) sunt acele sisteme software care urmăresc și înregistrează interacțiunile cu clienții. În mod traditional, ele sunt considerate instrumente dedicate echipelor de vânzări pentru a urmări lead-urile, oportunitățile de vânzare și clienții. Cu ajutorul lor, se poate înregistra fiecare interacțiune pe care o persoană a avut-o cu compania, de la vizitele pe site, la deschiderea email-urilor și până la achizițiile efectuate.
În marketing, ele pot fi utilizate pentru personalizarea mesajelor, a conținutului și pentru a accelera procesul de vânzare. Totuși, sistemele CRM sunt rar utilizate și pentru altceva în afară de crearea unor liste cu emailuri și a unor baze de date. Acest lucru e greșit. Un CRM marketing poate fi un instrument care urmărește fiecare interacțiune a clienților cu compania ta și care îți poate oferi o imagine clară asupra performanței acțiunilor de promovare.
Iată de ce:
Este un hub central care înregistrează toate datele despre clienți. Orice afacere, indiferent de dimensiune, are nevoie să își stocheze toate informațiile despre clienți într-o platformă centralizată. Acest lucru permite identificarea comportamentului de achiziție, precum și a publicului țintă. Mai mult, ajută la evaluarea acțiunilor de marketing pentru a determina care funcționează și care nu, pentru optimizare continuă.
Permite segmentarea avansată a audienței. Segmentarea este esențială pentru a personaliza mesajele trimise consumatorilor. Așadar, un CRM marketing îți poate grupa clienții în segmente distincte, în funcție de date demografice, interese sau etapa în care se află în procesul de vânzare, astfel încât să trimiți doar mesaje relevante pentru nevoile lor specifice.
Susține pptimizarea campaniilor. Un CRM marketing poate fi integrat cu toate canalele de promovare pe care le utilizezi, astfel încât să obții o imagine de ansamblu asupra performanței lor și a modului în care audiența interacționează cu brandul tău.
Fructificând la maximum funcționalitățile pe care un soft CRM le oferă, îți vei putea optimiza continuu campaniile în funcție de date concrete, care îți vor arăta întotdeauna ce funcționează și ce nu în strategia ta. Haide să decoperim aceste funcționalități:
CRM pentru Email Marketing
Probabil funcționalitatea cea mai cunoscuta, un CRM marketing îți permite să îți segmentezi într-un mod avansat listele de clienți pentru a face campanii de email marketing cu adevărat performante. Folosindu-te de informațiile din CRM, poți crea baze de date în funcție de orice criteriu, de la dată, locație, vârstă, produse vizualizate sau achiziționate, În acest fel vei putea afișa mesaje personalizate pentru fiecare segment, astfel încât să le satisfaci mai bine nevoile și să îi convertești mai ușor. În fond, nu e nimic mai atrăgător la o companie decât faptul că își cunoaște cu adevărat audiența.
CRM pentru Social Media Marketing
Cu siguranță știi deja acest lucru, însă merită reamintit: platformele social media sunt niște canale de promovare dinamice. Nu este suficient doar să generezi conținut de calitate, trebuie să și înțelegi cum interacționează audiența cu brandul tau. Aici intervine un soft de CRM marketing. Integrându-l cu platformele social media, vei putea obține o imagine de ansamblu asupra subiectelor de interes pentru clienții tăi și le vei putea monitoriza percepția asupra companiei. Ulterior, vei putea valorifica toate aceste date pentru a crea un conținut mai atrăgător pentru publicul tău țintă și pentru a-ți adapta strategia de social media, astfel încât să susțină dezvoltarea afacerii tale.
CRM pentru Campaniile Digitale
Deși informațiile pe care le obții despre clienții tăi din aplicațiile terțe sunt foarte folositoare, datele din CRM îți permit să țintești un grup extrem de specific de persoane. Astfel, ai posibilitatea de a afișa reclame relevante pentru orice audiență, indiferent de etapa în care se află în procesul de vânzare. De exemplu, segmentând consumatorii care au vizualizat doar un anumit produs, poți crea o reclamă extrem de specifică, care să furnizeze informații relevante despre produsul respectiv, ajutându-i să ia decizia de cumpărare mai rapid.
Impactul asupra clienților este semnificativ. Gândește-te câte reclame văd aceștia într-o zi. Câte dintre ele crezi că sunt cu adevărat relevante? Promovând anunțuri extrem de bine țintite, clienții tăi nu vor fi indiferenți când vor vedea una, dimpotrivă. Vor simți că aceasta răspunde exact intereselor și nevoilor lor. Astfel, nu doar că îți optimizezi acțiunile de marketing, dar consolidezi și încrederea și satisfacția clienților față de brandul tău.
CRM pentru automatizarea proceselor de marketing
O aplicație CRM este concepută atât pentru a sprijini activitatea de vânzări, cât și cea de marketing. O ultimă modalitate prin care poate face acest lucru este și prin automatizarea proceselor de marketing. Cum? Într-un CRM poți programa automat trimiterea de email-uri pentru a interacționa cu lead-urile existente, fără a scrie manual conținutul de fiecare dată. De asemenea, îți poate reduce volumul de muncă preluând sarcini repetitive, precum introducerea manuală a datelor sau înregistrarea interacțiunilor cu clienții de pe rețelele sociale.
Concluzie
Când specialiștii în marketing folosesc datele clienților într-un mod responsabil, vor oferi experiențe remarcabile. Prin combinarea eforturilor de promovare cu un CRM marketing puternic, este mult mai simplu să îți dezvolți o strategie care funcționează. Datele din sistem te vor ajuta să știi în orice moment ce acțiuni îți aduc rezultatele dorite, ce își doresc clienții și care sunt produsele cu cele mai mari vânzări.
Într-un moment în care atenția clienților este mai solicitată ca niciodată, iar opțiunile lor extrem de variate, utilizarea unui soft CRM în marketing este acum extrem de important. Optează și tu pentru o soluție precum SOFTONE CRM, care îți va permite să îți integrezi în totalitate acțiunile de vânzări și marketing într-un sistem, pentru cele mai bune rezultate. Descoperă aplicația!
Comments are closed.