Cloud sau On Premise? Dacă ți-ai pus vreodată acestă întrebare despre modul de stocare a sistemelor software, probabil te întrebi ce variantă este mai sigură, mai accesibilă și mai avantajoasă din punct de vedere al costurilor pentru afacerea ta. Indiferent dacă deții un business sau dacă coordonezi un departament IT, citește în continuare articolul pe care ți l-am pregătit și află care sunt diferențele cheie dintre cele două tipuri de hosting!
Ce reprezintă stocarea on premise?
Aceasta implică o infrastructura IT locală, în care toate serverele și echipamentele hardware, ori software utilizate sunt gestionate intern de către organizația ta. Principalul avantaj pe care îl oferă este că asigură 100% control asupra informațiilor de business, fiind potrivită pentru afacerile care vor să își asume în totalitate responsabilitatea pentru gestionarea infrastructurii IT.
Ce reprezintă stocarea în cloud?
În acest caz, sistemele software sunt stocate și gestionate utilizând infrastructura cloud și pot fi accesate printr-o simplă conexiune la internet. Datele nu mai sunt încărcate pe servere fizice, ci în mediul cloud. Acest lucru îți oferă o serie de beneficii importante: scalabilitate, flexibilitate, posibilitatea de a accesa soluțiile software chiar și dacă nu te afli la birou, precum și costuri mai mici, deoarece nu vei mai avea nevoie să creezi și să gestionezi o infrastructură IT.
Diferențe cheie
1. Locația spațiului de stocare
Sistemele on premise: utilizează infrastructura IT a companiei, iar gestiunea datelor intră în responsabilitatea ta. Avantajul? Îți oferă un control foarte mare asupra aplicațiilor și a informațiilor de business.
Sistemele cloud: în acest caz, serverele sunt localizate la distanță și pot fi accesate online. Găzduirea și întreținerea lor intră în responsabilitatea furnizorului de servicii cloud, iar beneficiul este că îți oferă flexibilitate. Nu vei mai avea nevoie de spațiu adițional pentru serverele locale și nu va mai fi nevoie să aloci resurse pentru întreținerea sistemelor software.
2. Nivelul de control asupra datelor
Sistemele on premise: oferă mai mult control asupra informațiilor de business și asupra infrastructurii hardware pe care sunt stocate. Deoarece organizațiile sunt responsabile de gestionarea acestora, sistemele on premise reprezintă varianta potrivită pentru companiile care activează în industrii în care confidențialitatea datelor implică o reglementare foarte strictă.
Sistemele cloud: oferă o accesibilitate mai mare, însă organizația ta nu va avea niciun control asupra modului de stocare a informațiilor. Furnizorii de soluții cloud vor gestiona toate aspectele tehnice, de la configurarea serverelor cloud, până la actualizări și nivelul de securitate. Acest sistem este ideal dacă îți dorești o eficiență mai mare și o responsabilitate mai mică în ceea ce privește mentenanța sistemelor software.
3. Gradul de securitate al informațiilor
Sistemele on premise: Anumite sectoare, precum cele guvernamentale și bancare, necesită maximum de securitate în ceea ce privește prelucrarea informațiilor sensibile. În acest caz este recomandat să optezi pentru sisteme software on premise, astfel încât să poți implementa cel mai înalt nivel de siguranță pentru datele pe care le gestionezi, în ciuda costurilor mari și a limitărilor.
Sistemele cloud: și soluțiile cloud asigură un nivel înalt de securitate, fiind astfel ideale pentru companiile care nu gestionează date sensibile, ci doar informații de business despre activitatea pe care o desfășoară. Deoarece stocarea sistemelor în cloud este gestionată de către furnizori, vei avea garanția că sunt alocate resurse foarte mari pentru a menține un grad ridicat de securitate, însă tu nu vei depune niciun fel de efort în acest sens.
4. Costurile pe care le implică
Comparativ cu sistemele on-premise, sistemele cloud sunt mult mai eficiente din punct de vedere al costurilor. În general, cheltuielile de implementare, mentenanță și update-uri sunt mai mici. Vezi mai jos un tabel comparativ, în care îți prezentăm în detaliu diferențele de cost dintre cele două tipuri de sisteme:
COST | SISTEM ON PREMISE | SISTEM CLOUD |
Investiție inițială | Necesită o investiție inițială mai mare în infrastructura hardware. | Poate fi achiziționat printr-un simplu abonament, necesitând o investiție anuală mult mai mică. |
Mentenanță | Are nevoie de resurse alocate continuu pentru mentenanța sistemului, precum spațiu, electricitate și personal specializat. | Furnizorul de servicii cloud se va ocupa de mentenanța sistemului, astfel încât nu este nevoie de alocarea resurselor suplimentare. |
Scalabilitate | Sistemul are nevoie de o infrastructura hardware adițională, ceea ce implică cheltuieli mai mari. | Sistemul cloud are avantajul că este scalabil, adaptându-se cu ușurință nevoilor în schimbare ale afacerii, fără a implica costuri suplimentare semnificative. |
Upgrade-uri | Upgrade-urile sunt costisitoare, necesitând reconfigurarea sistemului. | Upgrade-urile sunt făcute direct de furnizor și nu implică costuri. Ele sunt incluse în cheltuielile de mentenanță. |
Pierderea datelor | În cazul unor breșe de securitate a datelor, există riscul ca informațiile să fie pierdute pentru totdeauna, ceea ce poate determina și pierderi financiare. | Măsurile avansate de securitate a datelor implementate de furnizorii cloud reduc riscul de a pierde datele și, implicit, de a experimenta pierderi financiare. |
În concluzie, principala deosebire între cele două tipuri de stocare este reprezentată de locația în care informațiile sunt păstrate. Sistemele software on premise sunt instalate pe infrastructura proprie a unei companii, în timp ce soluțiile în cloud sunt instalate pe serverele furnizorului, fiind accesate prin intermediul portalelor web. Astfel, cloud-ul îți oferă flexibilitate și implică costuri mai mici, în timp ce o versiune on premise îți oferă un control sporit asupra informațiilor de business.
Înainte de a te decide ce tip de hosting este mai potrivit pentru business-ul tău, trebuie să analizezi cu atenție nevoile pe care le ai. În cazul în care îți dorești 100% control asupra sistemelor software pe care le utilizezi și dispui de suficiente resurse, varianta on premise poate fi alegerea potrivită. În schimb, dacă ai nevoie de mai multă flexibilitate și nu dorești să aloci un buget mare pentru noul sistem software, optează pentru o versiune în cloud!
Alegând soluțiile noastre, poți alege dintre ambele variante, iar noi te vom ajuta să implementezi cele mai inovatoare aplicații ERP, CRM sau de mobilitate a afacerii de care ai nevoie. Contactează-ne și află mai multe!
Comments are closed.