Gestiunea stocurilor reprezintă o activitate extrem de importantă pentru orice companie care dorește să își simplifice și să își optimizeze operațiunile de inventariere și aprovizionare, dar și să își satisfacă cât mai eficient clienții. Utilizarea unei platforme software ineficiente poate afecta într-un mod negativ activitatea business-ului, așadar este important să acorzi o atenție sporită acestui aspect. Ce îți recomandăm? Utilizarea unui program gestiune stocuri modern, precum Soft1 Cloud ERP.
Ce este gestiunea stocurilor?
Înainte de a-ți prezenta cum te ajută un program gestiune stocuri ERP să îți controlezi mai eficient stocurile, este important să știi ce presupune cu adevărat gestiunea acestora. În funcție de specificul business-ului, există 3 tipuri de produse care necesită inventariere:
- Materialele brute, care sunt folosite în crearea produselor finite și pentru care este extrem de important să asiguri o gestiune eficientă astfel încât producția să nu fie afectată.
- Produsele semi-finite, care pot proveni ori din propriul proces de producție sau de la furnizori externi.
- Produsele finite care sunt produse și stocate de către companie până în momentul vânzării.
În toate aceste cazuri trebuie să asiguri în orice moment un stoc optim de produse, în funcție de nevoile specifice de business. Cheia este să știi oricând care este cantitatea ideală de care ai nevoie pentru volumul pe care îl rulezi. Astfel, un program gestiune stocuri ERP te va ajuta să menții o evidență corectă a stocurilor pentru a nu întâmpina situații în care nu ai suficiente produse pe stoc sau în care ai surplus de produse, ceea ce îți va crește costurile de depozitare. Datorită instrumentelor de planificare și previzionare integrate într-un sistem ERP, vei putea să controlezi în orice moment stocul de produse de care ai nevoie pentru a asigura continuitate în business.
De asemenea, există câteva metode de gestiune a stocurilor integrate în sistemele ERP pe care le poți utiliza. Metoda ABC este cea mai cunoscută și constă în împărțirea produselor în funcție de importanță. De exemplu, produsul A are o valoare mai mare pentru business decât produsele B și C. O altă metodă extrem de populară este și FIFO (First In First Out) ce implică rotația optimă a stocurilor. Aceasta este deseori utilizată de companii precum cele din industria alimentară pentru a reduce risipa produselor perisabile.
Ce este un program gestiune stocuri ERP?
Un sistem ERP (Enterprise Resource Planning) este o aplicație business software care poate integra toate procesele de business ale unei companii, începând de la vânzări, contabilitate, producție și până la management-ul stocurilor și aprovizionare. Deoarece un ERP include module specifice pentru fiecare aspect de business, utilizarea acestui tip de sistem oferă companiilor numeroase beneficii: obținerea unei imagini de ansamblu asupra tuturor operațiunilor dintr-o singură aplicație, îmbunătățirea comunicării dintre departamente, reducerea costurilor operaționale și creșterea productivității.
Cum te poate ajuta un program gestiune stocuri ERP să îți optimizezi procesele?
Simplu spus, o aplicație ERP îți poate oferi toate informațiile de care ai nevoie pentru gestiunea stocurilor printr-un simplu click, astfel încât să iei decizii informate în cel mai scurt timp. Utilizând o astfel de soluție, vei putea analiza imediat care sunt stocurile disponibile, costurile aferente, dar și operațiunile logistice pe care le implică. Astfel, nu vei mai fi nevoit să accesezi aplicații separate pentru obținerea datelor esențiale în derularea operațiunilor și vei reduce riscul erorilor umane. Iată care sunt beneficiile:
1. Obții o imagine de ansamblu asupra inventarului în orice moment
Utilizarea unei aplicații de gestiune stocuri ERP îți permite să ai o imagine de ansamblu actualizată și precisă oricând ai nevoie. Folosind acest tip de sistem vei putea evita nenumărate probleme în procesul de inventariere și nu va mai fi nevoie să aștepți un timp îndelungat pentru a ști exact care sunt stocurile pe care le ai disponibile în depozite. Un sistem ERP îți arată în timp real care sunt cantitățile de produse pe care le deții și în ce locație se află. Astfel, ai posibilitatea să anticipezi care sunt produsele sau materialele care trebuie comandate din nou și poți să iei decizii informate în ceea ce privește excesul de stocuri.
2. Crești productivitatea angajaților
Un sistem avansat de gestiune a stocurilor le va permite angajaților tăi să devină mai eficienți și să ofere servicii de relații cu clienții mai bune. Cât timp petrec acum angajații tăi ca să caute cantitatea și locația anumitor produse? Sau te lovești deseori de situația în care un produs se află pe stoc, însă nu îl găsești în niciun depozit? Utilizând un sistem ERP nu vei întâmpina aceste situații deoarece angajații pot accesa informațiile de care au nevoie în timp real, direct din aplicație. Mai mult, aplicația poate fi accesată de pe orice dispozitiv mobil precum telefon sau tabletă, în maximum de siguranță pentru eficientizarea tuturor proceselor.
3. Obții transparență completă în procesul de aprovizionare
Procesul de aprovizionare este deseori complicat și există multe variabile care pot crea probleme. Chiar și un aspect minor, precum întârzierea de o zi în livrarea unui produs poate avea consecințe nefavorabile asupra business-ului tău. Un program gestiune a stocurilor ERP, prin intermediul funcționalităților avansate pe care le încorporează, îți permite să comunici direct cu furnizorii și partenerii tăi de business astfel încât să beneficiezi de transparență completă în fiecare etapă a procesului de aprovizionare pentru a evita eventualele probleme.
4. Gestionezi mai eficient costurile de producție și prețurile produselor
Pentru a genera profit este nevoie să lucrezi îndeaproape cu furnizorii tăi pentru a obține cele mai bune prețuri pentru produsele de care ai nevoie, dar și cheltuieli mici pentru retururi. În cazul în care utilizezi un program de gestiune a stocurilor ERP vei putea să monitorizezi atent vânzările și inventarul, astfel încât să te asiguri că produsele care se vând foarte repede sunt mereu pe stoc, dar și ca să optimizezi prețurile în perioadele cu cerere mare, prin oferirea de discount-uri sau promoții pentru produsele sezoniere.
5. Crești nivelul de satisfacție al clienților
Oricărei companii i se poate întâmpla să rămână fără stocuri pentru anumite produse, însă cel mai bine este să eviți această situație ca să nu pierzi clienții în favoarea competitorilor. Datorită unui sistem ERP vei vedea imediat care este nivelul stocurilor disponibile pe care le ai pentru fiecare produs. Așadar, te vei putea asigura că ai mereu disponibile produsele pentru care există o cerere mare, pentru a fi livrate în cel mai scurt timp clienților tăi și pentru a le crește nivelul de satisfacție.
În concluzie, dacă ai în vedere implementarea unui program de gestiune stocuri ERP în cadrul companiei tale, este important să te asiguri că soluția pe care o alegi include toate funcționalitățile de care ai nevoie, mai ales în ceea ce privește procesul de inventariere a stocurilor. Încearcă gratuit Soft1 Cloud ERP și descoperă modulul de Management al Lanțului de Aprovizionare care încorporează toate instrumentele de care ai nevoie pentru optimizarea proceselor de gestiune a stocurilor.
Comments are closed.