Utilizarea unei soluții ERP este o decizie de business cheie pentru orice companie deoarece va schimba complet modul de desfășurare al operațiunilor. Ce este însă la fel de important? Procesul de implementare. Fiind plin de provocări, chiar și cei mai experimentați leaderi de business pot greși atunci când se confruntă cu un task atât de complex. Planificarea în detaliu și alegerea unor furnziori de încredere, precum IT HIT, pot reduce efortul de implementare al unei aplicații ERP. Totuși, trebuie să știi care sunt cele mai frecvente greșeli pe care project managerii le fac, astfel încât să le eviți. Citește în continuare!
Greșeala #1: Nu dezvoltă un plan sau o strategie pentru implementarea soluției ERP
Înainte de a începe integrarea noii aplicații, ai nevoie de un plan care să includă obiectivele companiei pe termen scurt și pe termen lung din punct de vedere tehnic, precum și pașii necesari pentru a le atinge. Odată ce acestea au fost definite, îți va fi mult mai ușor să identifici operațiunile care trebuie automatizate cu ajutorul aplicației ERP, durata de implementare, dar și să stabilești care sunt resursele interne de care ai nevoie și roadmap-ul proiectului. Project planul va ajuta astfel echipa de implementare să se coordoneze cu echipa ta, astfel încât să te bucuri de eficiență maximă.
Greșeala #2. Nu acordă suficientă importanță transferului de date
Performanța sistemului ERP depinde în primul rând de calitatea informațiilor pe care le integrează. În cazul în care un project manager nu va acorda o atenție deosebită acestui pas, întregul proces de implementare va fi compromis. Alegerea, formatarea și pregătirea datelor trebuie făcută într-un mod meticulos, atent analizat, astfel încât utilizarea aplicației ERP să aducă într-adevăr plus-valoare companiei și să ofere mai multă vizibilitate asupra proceselor de business.
Greșeala #3. Setează deadline-uri nerealise
Trăim într-o lume a vitezei digitale, însă pentru a implementa corect o soluție ERP este nevoie de timp. Procesul nu poate fi grăbit, iar project managerii trebuie să stabilească datele cheie pentru livrarea proiectului împreună cu echipa de implementare, astfel încât să fie realiste. Așadar, o abordare organizată, care pune accent pe colaborarea dintre toate părțile implicată este crucială pentru succesul oricărei implementări.
Greșeala #4: Nu include în procesul de implementare utilizatorii finali
Având o responsabilitate atât de mare asupra unei operațiuni complexe, un project manager poate cădea foarte ușor în capcana de a nu implica în procesul de integrare al soluției ERP chiar utilizatorii finali. Cu toate acestea, fără feedback-ul valoros al persoanelor care vor fi nevoite să utilizeze zi de zi aplicația ERP, riscul ca implementarea să nu aibă succes va crește exponențial. Astfel, începând de la top management, la vânzări, marketing, HR, producție etc., reprezentanți din toate departamentele trebuie să fie implicați de project manager în alegerea și implementarea sistemului ERP, deoarece utilizatorii finali pot oferi un feedback valoros despre cel mai optim mod de desfășurare al operațiunilor.
Greșeala #5: Nu se mai implică după momentul go-live
Responsabilitățile unui project manager nu se termină odată cu momentul de go-live al aplicației, el fiind doar începutul. Ulterior, trebuie să desfășoare acțiunile post-implementare necesare, precum optimizarea experienței utilizatorilor în mod recurent, identificarea următorilor pași pentru îmbunătățirea sistemului și rezolvarea bug-urilor ce pot apărea pe parcurs. În caz contrar, soluția software poate deveni ineficientă mult mai rapid, iar investiția nu va fi justificată.
Greșeala #6: Nu oferă un training cuprinzător utilizatorilor
Implementarea unei soluții ERP afectează activitatea tuturor departamentelor, simultan. Un mod sigur prin care utilizarea eficientă a noului sistem poate eșua are loc dacă utilizatorii final nu sunt instruiți eficient, astfel încât să știe cum să fructifice la maximum beneficiile oferite de o aplicație ERP inovatoare, precum Soft1 Cloud ERP. În cazul în care angajații nu vor înțelege cum trebuie să opereze în noul sistem, cel mai probabil vor reveni la vechiul mod de lucru.
Evită toate aceste greșeli
Deși acestea sunt cele mai frecvente greșeli de project management, nu sunt singurele. Din acest motiv, pregătește-te cât mai bine pentru procesul de implementare al noii soluții ERP, ca să asiguri succesul transformării digitale în cadrul companiei tale. De asemenea, este important să acorzi atenție furnizorului ERP pe care îl alegi, astfel încât să te susțină cât mai eficient și să îți înțeleagă cu adevărat nevoile de business.
Pregătește-te din timp pentru digitalizarea operațiunilor, testează DEMO GRATUIT Soft1 Cloud ERP! Echipa noastră este pregătită să îți ofere consultanța de care ai nevoie pentru a implementa cu succes cea mai avansată soluție ERP de pe piața din România.
Comments are closed.