În ultimii ani, tehnologia cloud computing a revoluționat modul în care companiile își desfășoară activitatea. Acum, ea este prezentă mai mult ca niciodată în viețile noastre profesionale și nu numai. Cum a ajuns să fie atât de populară? Cu toate că oferă organizațiilor posibilitatea de a-și reduce costurile IT, cloud-ul oferă și alte beneficii semnificative, precum creșterea gradului de securitate al datelor de business și îmbunătățirea performanței. În plus, prin intermediul acesteia, aplicațiile business software avansate au devenit accesibile și IMM-urilor. Ce este însă, tehnologia cloud computing? Află din ghidul pe care ți l-am pregătit!
Ce este tehnologia cloud computing?
Cloud computing-ul este un sistem de servicii care oferă îți posibilitatea de a-ți stoca datele de business pe servere externe, întreținute de un furnizor cloud, și de a accesa informațiile în format web. Practic, este o tehnologie accesibilă tuturor companiilor care dispun de o conexiune la internet, ce ajută organizațiile să își reducă costurile aferente infrastructurii IT. Cum? Deoarece nu necesită echipamente hardware sau resurse adiționale alocate pentru întreținerea sistemelor cloud, acest lucru se traduce, implicit, în cheltuieli IT mai mici pentru companii. Mai mult, permite accesarea continuă a informațiilor de business, fiind o tehnologie mult mai eficientă și mai rentabilă decât utilizarea unor servere interne.
Cum funcționează?
Cel mai probabil, compania ta deține deja servere interne unde sunt stocate toate aplicațiile și informațiile de business pe care le utilizezi. Acest lucru implică însă o investiție inițială mare în infrastructură IT, logistică și mentenanța echipamentelor hardware. Tehnologia cloud computing elimină toate aceste aspecte. Printr-o simplă utilizare a internetului, datele pe care le transmiți vor fi criptate, stocate și copiate pe mai multe servere externe, astfel încât să ai mereu siguranța că nu vor fi pierdute în urma unor eventuale atacuri cibernetice. Astfel, furnizorii de servicii cloud, precum Microsoft Azure, Amazon Web Services, ori Google Cloud, îți oferă acces la o infrastructură IT similară cu cea pe care ai dezvoltat-o intern, însă mult mai avansată, printr-un simplu abonament anual. Utilizând serviciile oferite, vei plăti doar pentru spațiul de stocare pe care îl utilizezi, costurile fiind mai mici comparativ cu utilizarea unui server intern. De asemenea, contrar preconcepțiilor existente, tehnologia cloud este mult mai sigură decât stocarea internă a datelor. Furnizorii alocă un volum semnificativ de resurse pentru a asigura maximum de securitate a informațiilor, fiind astfel puțin probabil ca o companie să poată face același efort pentru a garanta integritatea datelor.
Care sunt tipurile de servicii cloud?
În funcție de nevoile existente în cadrul unde organizații, serviciile Cloud Computing pot fi împărțite în 3 mari categorii: Infrastructură ca Serviciu (IaaS), Platformă ca Serviciu (PaaS) și Software ca Serviciu (SaaS). Ce reprezintă fiecare în parte?
1. Infrastructura ca Serviciu (IaaS)
Infrastructura ca serviciu (IaaS) implică găzduirea resurselor de calcul într-un cloud public, privat sau hibrid. Organizațiile pot opta pentru IaaS pentru a-și migra, parțial sau total, infrastructura IT, ce va fi gestionată și întreținută de către furnizorul cloud, care va deține și va opera atât componentele hardware și software, precum si centrul de date. Compania ta pur și simplu va închiria resursele de calcul și stocare.
2. Platforma ca Serviciu (PaaS)
Acest serviciu se adresează mai ales dezvoltatorilor de aplicații care pot apela la tehnologia cloud pentru a configura produsele pe care și le doresc. Mai exact, furnizorul cloud pune la dispoziția dezvoltatorilor un set de instrumente ce vor putea fi accesate și utilizate pentru dezvoltarea, testarea și implementarea aplicațiilor printr-un abonament. Așadar, aplicațiile și bazele de date vor fi gestionate de către dezvoltatori, iar furnizorul Cloud va avea în responsabilitate infrastructura și mentenanța platformei și a instrumentelor Cloud.
3. Software ca Serviciu (SaaS)
Software-ul ca serviciu (SaaS) implică dezvoltarea și stocarea aplicațiilor în Cloud, în care un furnizor software, precum SoftOne, dezvoltă și întreține sistemele. Așadar, compania ta va putea accesa aplicațiile printr-o simplă conexiune la internet, plătind doar un abonament anual și nu vei avea niciodată grija de a-ți actualiza aplicațiile, acest lucru fiind făcut într-un mod automat de către furnizor. De asemenea, și în acest caz costurile de operare vor fi mai reduse, deoarece nu va mai fi nevoie de o infrastructură IT avansată și echipamente hardware pentru rularea aplicațiilor.
Câte tipuri de cloud există?
În funcție de modul de găzduire, există următoarele tipuri de cloud:
1. Cloud Public
Un sistem de tip cloud public înseamnă că serverele și infrastructura de stocare a datelor vor putea fi accesate de mai multe companii concomitent, iar mentenanța acestora va fi efectuată de către furnizorul de servicii cloud. Sistemul public este cel mai avantajos pentru organizații din punct de vedere al costurilor, plata pentru serviciile cloud făcându-se în sistem „pay-as-you-go”. Astfel, compania ta va putea folosi doar resursele de care are cu adevărat nevoie și va plăti doar pentru ceea ce utilizează pentru a evita cheltuielile suplimentare.
2. Cloud Privat
Cloud-ul privat reprezintă un model particular de cloud computing în care poate opera un singur client. Comparativ cu un cloud public, modelul privat oferă organizațiilor mai mult control și mai multe opțiuni de personalizare a sistemului, deoarece compania este 100% responsabilă de gestionarea arhitecturii IT. Un cloud privat este, de asemenea, și foarte scalabil, întreprinderea având posibilitatea de a-și mări capacitatea de stocare Cloud prin adăugarea mai multor servere, în cazul în care nevoile acesteia cresc.
3. Cloud Hibrid
Așa cum sugerează și numele, un cloud hibrid este un mix între cloud-ul public și cel privat. Ce înseamnă acest lucru? Utilizând un model hibrid, în momentul în care o companie care a apelat la un cloud privat va avea nevoie de mai multe resurse de stocare, acestea vor fi suplimentate din cloud-ul public. Fenomenul este numit „cloud bursting” (creșterea capacității de stocare în Cloud). Astfel, un model cloud hibrid îți va oferi posibilitatea de a-ți găzdui anumite aplicații în cloud-ul privat și alte aplicații în cloud-ul public, ceea ce va determina reducerea costurilor operaționale și eficientizarea resurselor.
În concluzie, tehnologia cloud computing a devenit din ce în ce mai populară în ultimii ani, pe măsură ce companiile au început să prioritizeze tot mai mult eficientizarea costurilor și a resurselor. Datorită cloud-ului, companiile nu au mai fost nevoite să investească bugete semnificative în echipamente hardware și să aloce resurse pentru mentenanța infrastructurii IT și au reușit să își crească rentabilitatea. În plus, cu ajutorul tehnologiei cloud, aplicațiile business software avansate precum Soft1 Cloud ERP, au devenit accesibile și companiilor mici și mijlocii, pentru gestionarea mai eficientă a tuturor proceselor de business.
Comments are closed.