Industria e-commerce se află într-o continuă evoluție, iar companiile care își doresc să crească într-un mediu extrem de competitiv trebuie să se asigură că se aliniează constant noilor tendințe care marchează comerțul electronic. Care sunt acestea? Citește în continuare și descoperă principalele trenduri care vor marca anul 2024 și pe care merită să le iei în considerare în momentul în care îți vei dezvolta noile strategii de business development ale afacerii tale.
Creșterea numărului de cumpărături efectuate utilizând dispozitivele mobile
Cumpărăturile efectuate de pe mobil nu reprezintă un trend nou, însă este cel mai important aspect căruia trebuie să îi acorzi atenție atunci când vrei să îți dezvolți sau îți optimizezi magazinul online. Previziunile arată că, la nivel global, achizițiile făcute prin dispozitivele mobile vor atinge valoarea de 710 miliarde de dolari până în anul 2025, conform celui mai recent studiu efectuat de Tidio. Așadar, este important să te asiguri că magazinul tău online este optimizat pentru mobil. În plus, ia în considerare chiar și crearea unor aplicații mobile pentru cumpărături. Pentru a asigura o experiență optimă pe mobil, concentrează-te către a-ți dezvolta magazinul online într-un mod simplu, ușor de utilizat. Simplifică procesul de plată online, minimizează timpul de încărcare al paginilor și optimizează-ți conținutul pentru ecranele mici.
Utilizarea platformelor de social media ca și canale de vânzare
Platformele social media s-au transformat din niște simple canale de comunicare în adevărate instrumente e-commerce, iar așa numitul „comerț social” a luat amploare într-un mod accelerat. Platforme precum Facebook, Instagram și TikTok integrează acum funcționalități e-commerce, care le permit clienților tăi să îți achiziționeze produsele fără a părăsi site-ul sau aplicația. Așadar, dacă înainte utilizai aceste tool-uri pentru a-ți promova afacerea, acum le poți integra direct și în strategia de vânzare. În 2024, va fi crucial să valorifici noile instrumente pentru a fi cât mai aproape de clienții tăi. De unde trebuie să începi? În primul rând, asigură-te că ai o prezență puternică pe toate platformele social media potrivite pentru business-ul tău și fă-ți un plan de conținut. Ulterior, interacționează constant cu publicul țintă și, nu în ultimul rând, listează-ți produsele în social media, astfel încât clienții să le poată achiziționa direct de acolo.
Livrarea în aceeași zi
Odată cu dezvoltarea industriei e-commerce, consumatorii au devenit mult mai sofisticați, iar așteptările lor au crescut semnificativ. Clienții nu mai au răbdare, iar ca să fii cu un pas înaintea competiției, prioritizează livrarea produselor în aceeași zi. Profită de acest trend și obține un avantaj competitiv înainte ca livrarea imediată să devină un standard. Deloc simplu de implementat, acest serviciu de livrare necesită o planificare și o coordonare internă atentă, dar mai ales un furnizor de încredere pentru serviciile de curierat. Totodată, optimizează-ți la maximum procesele de management al stocurilor și operațiunile logistice, pentru a avea un flow impecabil. Poți începe prin implementarea unei soluții de gestiune, precum Soft1 Cloud ERP, cu ajutorul căreia vei putea să îți îmbunătățești toate procesele de business.
Personalizarea experienței de cumpărături cu ajutorul tehnologiei machine learning
Inteligența artificială și învățarea automată au revoluționat zona de e-commerce, iar în 2024 impactul lor va fi din ce în ce mai mare. Algoritmii specifici machine learning au capacitatea de a analiza o cantitate mare de informații despre clienții tăi, ca să le poți oferi o experiență de cumpărături personalizată. Vei putea să le oferi recomandări de produse potrivite nevoilor lor, să creezi campanii de marketing dedicate și să le oferi servicii personalizate. Pentru a valorifica puterea învățării automate, asigură-te că colectezi suficient de multe date despre clienți pentru ca tehnologia să le poată analiza. În acest fel, vei putea identifica modele de achiziție, vei ști care sunt preferințele consumatorilor și vei putea să implementezi sisteme de recomandare care sugerează produse relevante pe baza istoricului de navigare și cumpărare. Făcând acest pas, vei avea o relație mult mai strânsă cu publicul tău și vei reuși să loializezi mai mulți clienți.
Îmbunătățirea experienței de cumpărare utilizând realitatea virtuală
Realitatea virtuală va revoluționa încet, dar sigur, industria e-commerce. De ce? Pentru că le va permite clienților să vizualizeze produsele pe care vor să le achiziționeze, chiar din comfortul propriei case, reducând incertitudinea și crescând nivelul de satisfacție. Tendințele arată că business-urile care vor integra realitatea virtuală în strategia lor chiar din anul 2024, vor obține avantaje semnificative. Tehnologia le va permite clienților să încerce îmbrăcămintea în mod virtual, să vizualizeze mobilierul în propria casă sau să descopere cât de utile le sunt anumite produse în viața de zi cu zi. Oferind această experiență interactivă, vei crește încrederea clienților în bunurile pe care le comercializezi și vei reduce retururile produselor.
Nișa de e-commerce B2B se va dezvolta considerabil
Comerțul electronic între companii (B2B) devine din ce în ce mai popular. În 2024 ne putem aștepta ca trendul să continue pe o linie ascendentă. Ce impulsionează aceasta schimbare? Rolurile de management încep să fie ocupate de către generațiile Millennials și Z, iar cumpărătorii B2B devin tot mai confortabili în a face achiziții online. Astfel, business-urile trebuie să se adapteze nevoilor unice ale noilor clienți B2B și să își creeze platforme e-commerce care pot să ofere o experiență de cumpărare facilă și eficientă.
În concluzie, tendințele care au început deja să își facă simțită prezența în industria e-commerce, precum achizițiile efectuate prin intermediul dispozitivelor mobile sau prin platformele de social media vor deveni mult mai importante, iar trendurile emergente reprezentate prin utilizarea realității virtuale, dezvoltarea platformelor B2B sau integrarea tehnologiei machine learning, vor transforma magazinele online din punct de vedere tehnologic. Dacă vrei să obții avantaje competitive, mai mulți clienți și să fii cu un pas înaintea concurenților, încearcă să îți adaptezi magazinul online conform acestor tendințe, ca să te ridici la nivelul așteptărilor clienților tăi. Ai nevoie de ajutor? Contactează-ne și descoperă care sunt serviciile e-commerce pe care ți le oferim!
Comments are closed.