Implementarea unui sistem ERP este un proces complex, iar testarea aplicației înainte de lansarea oficială (go-live) este un pas crucial pentru a obține toate beneficiile pe care un astfel de soft le oferă. Indiferent dacă e vorba de verificarea aplicației, a corectitudinii fluxurilor de lucru sau a proceselor desfășurate de utilizatori, soluția ERP trebuie analizată amănunțit, într-un mediu cât mai apropiat de realitate.
Rezultatele testării te vor ajuta să decizi dacă lansarea poate avea loc acum sau dacă mai este nevoie de timp. Deși erorile minore pot fi remediate rapid, o verificare superficială a bunei funcționări a aplicației poate afecta succesul implementării. Prin urmare, identificarea și rezolvarea erorilor, testarea fluxurilor de lucru personalizate și verificarea rapoartelor sunt pași esențiali pe care trebuie să îi desfășori înainte de go-live. Însă concret, ce testări sunt obligatorii înainte de lansare? Citește mai jos!
Testarea Funcțională
Această testare confirmă că sistemul ERP corespunde cerințelor organizației. Pentru succes, trebuie să stabilești obiective clare, care să servească drept etalon. Ele ar trebui să reflecte rezultatele așteptate, verificând astfel dacă toate funcționalitățile esențiale sunt implementate corect.
Testarea Performanței
Este esențial să testezi performanța sistemului ERP, verificând capacitatea sa de a gestiona volumul de date al companiei fără probleme. Această testare analizează eficiența aplicației și modul în care interacționează cu alte sisteme integrate, validând astfel capacitatea ERP-ului de a susține fluxuri mari de informații și operațiuni complexe.
Testarea Sistemului de Back-up
Protejarea datelor împotriva pierderii sau alterării este crucială, iar verificarea sistemului de back-up este un pas indispensabil. În această etapă vei evalua timpul și resursele necesare pentru procesul de back-up, asigurând o planificare corectă pentru a reduce riscurile.
Testarea Fluxului de Lucru
Testarea fluxului de lucru este o verificare indispensabilă pentru orice proiect ERP, astfel încât să verifici dacă procesele de lucru sunt în conformitate cu operațiunilor pe care trebuie să le desfășori. De asemenea, în această fază poți decide ce drepturi trebuie să acorzi utilizatorilor și cine va avea posibilitatea să aprobe anumite acțiuni, astfel încât după go-live funcționarea sistemului să se desfășoare fără probleme.
Testarea Integrărilor
După cum sugerează și numele, testarea verifică dacă sistemul ERP integrează pe deplin diferitele procese care urmează a fi rulate. Pentru desfășurarea acestei etape trebuie să utilizezi scenarii din lumea reală, în care utilizatorii execută acțiuni pe care le întâlnesc în activitatea lor. Testarea integrărilor reprezintă partea critică pentru orice verificare a implementării soluției ERP, iar pentru buna desfășurare a testării este nevoie de cunoștințe aprofundate atât despre funcționalitățile sistemului ERP, cât și despre operațiunile companiei.
Testarea completă, în detaliu, a soluției ERP este deseori o etapă neglijată, însă reprezintă cea mai eficientă metodă prin care poți garanta succesul implementării. O examinare superficială a sistemului nu este cu adevărat productivă și nu te va ajuta să descoperi problemele reale care pot exista. Neglijând etapa de verificare, riscurile ca aplicația să nu funcționeze corect dupa go live vor fi foarte mari. În concluzie, efectuarea tuturor tipurilor de testări este necesară pentru a garanta succesul implementării soluției ERP.
Dacă ești în căutarea unei soluții ERP, testează DEMO GRATUIT Soft1 Cloud ERP! Aplicația îți oferă toate avantajele de care ai nevoie ca să te bucuri de un software de business avansat: flexibilitate în operare, mobilitate și maximum de securitate, la cele mai mici costuri.
Comments are closed.