Conceptul de transformare digitală nu este nou. Îl auzim din ce în ce mai des, odată cu creșterea gradului de adopție al aplicațiilor business software avansate în rândul companiilor. Însă ce înseamnă cu adevărat? Transformarea digitală este procesul prin care tehnologiile de ultimă generație sunt utilizate pentru a îmbunătăți sau pentru a crea noi procese operaționale. Scopul? Satisfacerea cât mai eficientă a cerințelor în continuă schimbare ale pieței, dar și oferirea unor servicii mai bune clienților.
Transformarea digitală transcende operațiunile tradiționale de vânzări, marketing și relații cu clienții și schimbă modul de interacțiune al companiilor cu consumatorii prin îmbunătățirea proceselor de business, dar, și mai important, al culturii organizaționale. Așadar, de ce a devenit transformarea digitală una dintre cele mai proeminente tendințe din mediul de afaceri? Pentru că ajută companiile să devină mai agile, mai flexibile și mai pregătite pentru a se dezvolta.
Care este diferența dintre digitalizare și transformarea digitală?
Aceste două noțiuni par a fi unul și același lucru, însă ele sunt diferite. Digitalizarea semnifică trecerea de la analog la digital. Nu cu mult timp în urmă, companiile utilizau suportul de hârtie pentru înregistrarea informațiilor de business, iar datele erau analogice. În același timp, interpretarea și partajarea lor era un proces anevoios, ce implica prelucrarea unor documente fizice. Acum, prin digitalizare, companiile își stochează datele de business în format digital, iar procesul de conversie al informațiilor reprezintă digitalizarea companiilor.
Această etapă a făcut utilizarea datelor mult mai ușoară și a simplificat modul de lucru al angajaților. Informațiile au devenit accesibile instantaneu, fără a mai fi stocate în dulapuri cu fișiere sau arhive, însă nu a schimbat semnificativ procesele din cadrul companiilor. De exemplu, serviciile de relații cu clienții nu s-au modificat, ci doar au devenit mai eficiente. Totuși, pe măsura ce tehnologia digitală a evoluat, oamenii au început să aibă noi idei pentru utilizarea ei în diferite moduri, și nu doar pentru a efectua vechile operațiuni mai rapid. Astfel, a început să prindă contur ideea transformării digitale.
Transformarea digitală aduce plus-valoare pentru fiecare interacțiune cu clientul. Transformarea digitală schimbă complet procesele și, în unele cazuri, creează noi operațiuni. Răspunde nevoilor clienților mult mai eficient și, implicit, contribuie semnificativ la dezvoltarea business-ului. Astfel, companiile dezvoltă noi moduri inteligente pentru a folosi tehnologia în favoarea lor. Disney este un exemplu relevant. Deși și-a câștigat notorietatea ca un brand analog, odată cu dezvoltarea platformei de streaming Disney+, compania și-a creat o nouă divizie de business prin intermediul transformării digitale.
Elementul cheie către transformarea digitală este să înțelegi potențialul tehnologiilor utilizate. Care sunt posibilitățile pe care tehnologia ți le oferă și cum îți poți adapta procesele de business pentru a valorifica la maximum investițiile tehnologice? Acestea sunt întrebările la care trebuie să te raportezi.
Cum poți începe transformarea digitală a afacerii tale?
1. Înțelege ce impulsionează transformarea digitală
Primul și cel mai important pas este să înțelegi de ce ai nevoie de transformarea digitală în cadrul companiei tale. Gândește-te la cele mai esențiale procese și la nevoile tale de business. Vrei să oferi o experiență mai bună consumatorilor, să îți crești eficiența sau să îți gestionezi mai bine datele? Odată ce ai răspunsul, poți începe planificarea procesului de transformare digitală.
2. Fă un audit al companiei tale
Ca să îți planifici cu succes următorii pași, trebuie să știi exact punctul în care se află compania ta în prezent. Revizuiește-ți toate procesele și sistemele și află cât de eficient operezi. Dacă deja utilizezi tehnologii avansate, care sunt acestea și cât de bine îți satisfac nevoile? Examinează modul în care funcționează organizația ta, cum este structurată și cât de productivă este.
3. Identifică problemele
Dacă iei în considerare transformarea digitală, cel mai probabil business-ul tău nu funcționează la nivelul la care dorești. Care sunt problemele pe care vrei să le rezolvi? Folosești într-un mod corect datele despre clienți pentru îmbunătățirea proceselor? Care este experiența consumatorilor atunci când interacționează cu compania ta? Problemele cu care te confrunți îți vor indica parcursul pe care trebuie să îl urmezi în călătoria ta către transformarea digitală.
4. Dezvoltă o strategie a transformării digitale
Odată ce ai înțeles care sunt motivele care te împing către transformarea digitală a afacerii tale și problemele organizației, trebuie să îți dezvolți o strategie adaptată companiei tale. Ea trebuie să servească drept roadmap care, în funcție de KPIs pe care i-ai stabilit, să te ajute să îți atingi toate obiectivele.
5. Revizuiește-ți planurile
Transformarea digitală este un proces care nu se termină niciodată. Din acest motiv este important să îți adaptezi continuu planul, în funcție de schimbările cu care te confrunți și în funcție de nevoile tale, astfel încât să asiguri maximum de agilitate afacerii tale.
În concluzie, transformarea digitală este un aspect pe care orice companie trebuie să îl ia în considerare dacă își dorește să se aibă succes într-un mediu de business din ce în ce mai dinamic. Analizează-ți nevoile, asigură-te că știi care sunt procesele pe care ai nevoie să le optimizezi și alege cele mai potrivite soluții pentru afacerea ta. Pentru început, poți testa DEMO GRATUIT Soft1 Cloud ERP, cea mai avansată aplicație ERP existentă pe piață ca să descoperi cum te poate ajuta în procesul de transformare digitală!
Comments are closed.