Indiferent dacă dorești să îți actualizezi site-ul existent sau dacă ai în vedere construirea unuia nou, există câțiva pași pe care trebuie să îi urmezi înainte de a începe colaborarea cu un dezvoltator web, astfel încât întreg procesul de web development să se desfășoare eficient și fără întreruperi.
Construirea unui site nou necesită implicare de ambele părți. Un developer nu îți poate crea site-ul de care ai nevoie dacă nu știi ce îți dorești, ce nevoi ale clienților trebuie să satisfacă și care sunt obiectivele tale de business. Astfel, crearea unui website necesită multă planificare, chiar înainte de a începe lucrul efectiv de web development și tu trebuie să fii implicat activ în procesul de creare. Bineînțeles, nu este nevoie să te gândești la aspectele tehnice, însă trebuie să îi poți oferi dezvoltatorului informații despre afacerea ta.
Dacă vrei să știi care sunt pașii premergători dezvoltării efective a noului tău site, citește în continuare ghidul pe care ți l-am pregătit, astfel încât să lucrezi în mod structurat și să te asiguri că ai adunat toate informațiile de care are nevoie un dezvoltator web.
Identifică exact care este publicul tău țintă
Probabil ai auzit până acum de concepte precum „buyer persona” sau de crearea unui profil al clientului ideal pentru nișa ta de business. Acest lucru înseamnă, în eșență, înțelegerea în profunzime a clienților tăi și a nevoilor pe care le au. Chiar dacă poate părea limitativ să ai în vedere doar profilul clientului ideal, dacă vrei să te adresezi tuturor prin noul website, cel mai probabil vei ajunge să nu te adresezi nimănui. Crearea unui website care se adresează unui profil nediferențiat de clienți nu este recomandat pentru a te conecta cu audiența ta, pentru a genera trafic și pentru a te poziționa cât mai sus în motoarele de căutare. În schimb, va crea doar confuzie.
Cel mai probabil, afacerea ta are misiunea de a rezolva o problemă specifică sau de a satisface anumite nevoi. Pentru a ajunge la oamenii care se confruntă cu acea problemă, trebuie să folosești copywriting-ul și, implicit, website-ul companiei tale pentru a-i atrage. Deci fii clar: cine este clientul tău ideal? Ia în considerare vârsta, locația, genul, ocupația, interesele și hobby-urile lor din viața de zi cu zi, precum și comportamentul lor online. Ce website-uri frecventează? Ce informații și răspunsuri caută? Cum vor utiliza site-ul tău? În cazul în care nu știi aceste lucruri, nu ezita să te adresezi direct clienților tăi pentru a le afla. Poți, de exemplu, să creezi un chestionar.
Stabilește care sunt obiectivele pe care le ai pentru noul site
Care este scopul din spatele construirii acestui site? De ce ai nevoie de el? Dacă ai deja un website, ce funcționează și ce nu funcționează? Identificarea obiectivelor pe care vrei să le atingi prin crearea noului site îi va oferi dezvoltatorului web informații esențiale despre cum să creeze layout-ul și design-ul. Website-ul este un punct de referință pentru brandul tău. Îți oferă oportunitatea de a împărtăși informații cât mai detaliate despre istoria companiei tale, despre misiune și viziune sau serviciile, ori produsele pe care le oferi.
Cu toate acestea, probabil vrei să obții și alte lucruri:
- Vrei să vinzi produse online?
- Dorești să îți exprimi expertiza în fața clienților potențiali sau a profesioniștilor din domeniu?
- Vrei să educi piața prin materiale informative?
- Vrei să atragi clienți potențiali?
Identifică obiectivele pe care le ai și construiește-ți site-ul în jurul acestora, astfel încât să asiguri continuitate business-ului tău. Un web developer te poate ajuta cu crearea site-ului de care ai nevoie numai dacă știi ce vrei să obții.
Creează o structură a site-ului care să conțină toate paginile de care ai nevoie
În general, fiecare website oferă câteva informații comune despre business: detalii despre companie prin pagina „Despre Noi”, o descriere a produselor sau a serviciilor oferite, adresa, orele de funcționare și informațiile de contact ale afacerii tale. Însă fiecare site este diferit și deservește obiective specifice de business. Plecând de la nevoile afacerii tale, structurează-l astfel încât să te susțină cât mai bine. Vrei să introduci și o secțiune video pentru prezentarea webinariilor? Un blog? Sau o pagină prin care să îți vinzi online produsele? Ori ai nevoie de landing page-uri specifice pentru campaniile de marketing? Pornind de la aceste întrebări, creează un wireframe reprezentativ pentru ce îți dorești de la noul site, astfel încât web developerul să îți poată transpune viziunea în realitate.
Fă o listă cu elementele de brand pe care noul site trebuie să le integreze
Website-ul este extensia online a afacerii tale. Astfel, trebuie să comunice exact identitatea business-ului tău. Înainte de a începe procesul de web development, oferă-i dezvoltatorului toate informațiile despre brand-ul tău de care are nevoie:
- Logo;
- Paletă de culori permisă;
- Fonturi;
- Fotografii;
- Pixeli pentru conectarea cu platformele de marketing online;
- Conținutul paginilor web;
- Testimoniale;
- Link-urile către conturile social media;
- Politicile companiei (confidențialitate, de expediere și retur, termeni și condiții etc.)
Odată ce ai toate informațiile, furnizorul tău de servicii web development va putea începe să lucreze la dezvoltarea site-ului, într-un mod structurat și eficient.
Stabilește un buget și un calendar
Dezvoltarea unui nou site este un proces ce poate deveni extrem de complicat fără o planificare detaliată în prealabil. Alocarea unui buget și setarea unui time-frame realist sunt pași esențiali înainte de lansare, pentru a evita reviziile și schimbările care nu sunt necesare și care pot prelungi întregul proces. Chiar dacă durata de creare a unui nou website variază, în medie aceasta durează câteva luni, mai ales dacă site-ul tău este complex. Astfel, asigură-te că te coordonezi întotdeauna cu web developerul tău în ceea ce privește bugetul disponibil și durata de creare a noului site, pentru a evita lipsa de resurse și întârzierile.
Determină cum îți vei gestiona site-ul după lansare
Cine va asigura mentenanța site-ului tău în viitor? Cum îl vei actualiza cu conținut nou? Cum vei aduce trafic? Unde va fi găzduit? Identificarea acestor răspunsuri despre întreținerea și gestionarea website-ului în viitor te va ajuta să găsești și un web developer care îți poate satisface toate nevoile. De exemplu, dacă îți dai seama că ai nevoie și de servicii de gestiune post-lansare, ia în considerare să lucrezi cu un dezvoltator web care îți oferă și servicii de mentenanță.
În concluzie, nu este suficient să contractezi un web developer pentru a-ți crea un nou website. Întregul proces are nevoie și de implicare continuă din partea ta, astfel încât să economisești timp și bani. Urmează pașii pe care ți-i recomandăm, iar munca ta va fi mai ușoară. Iar dacă ai identificat toate nevoile și obiectivele tale pentru noul site și vrei să începi lucrul, echipa noastră îți poate oferi toate serviciile de web development de care ai nevoie. Contactează-ne și spune-ne ce îți dorești!
Comments are closed.