Într-o lume marcată de tehnologie mai mult ca niciodată, oportunitățile pentru dezvoltarea și digitalizarea IMM-urilor sunt din ce în ce mai mari. Utilizarea tehnologiilor emergente nu mai reprezintă o simplă tendință, ci sunt un mijloc pentru eficientizarea operațiunilor, îmbunătățirea relațiilor cu clienții și, în final, pentru dezvoltarea afacerii.
Cu toate acestea, luând în considerare gama largă de tehnologii disponibile pentru digitalizarea IMM-urilor, procesul de decizie pentru alegerea celor mai bune soluții software devine copleșitor. Astfel, este crucial ca micile afaceri să identifice și să adopte strategii de transformare digitală care promit cel mai semnificativ ROI. De unde să începi? Luând în considerare cele mai importante 5 tendințe pentru digitalizarea IMM-urilor în 2023. Află care sunt!
Cloud Computing: Tehnologia viitorului pentru IMM-uri
Cloud Computing nu mai este doar un cuvânt la modă. În prezent, reprezintă chiar nucleul afacerilor moderne, oferind beneficii esențiale întreprinderilor mici și mijlocii. Conform Microsoft, 82% dintre IMM-uri au raportat reduceri semnificative ale costurilor operaționale după adoptarea tehnologiei cloud.
Beneficiile Cloud Computing-ului pentru digitalizarea IMM-urilor în 2023
Eficientizarea costurilor: Tehnologia cloud este cea mai bună soluție pentru stocarea datelor și utilizarea aplicațiilor business software din punct de vedere al raportului cost-beneficii. Optând pentru soluții în cloud, companiile mici își vor putea reduce semnificativ cheltuielile aferente infrastructurii hardware și mentenanței sistemelor software.
Flexibilitate și scalabilitate: Cloud-ul, prin natura sa, este o tehnologie scalabilă, ce se adaptează imediat nevoilor mereu în schimbare ale companiilor. Optând pentru o aplicație în cloud precum Soft1 Cloud ERP, îți vei putea ajusta sistemul în orice moment, în funcție de cerințele pe care le ai, fie prin adăugarea unor noi module sau funcționalități, ori prin eliminarea lor.
Colaborarea la distanță: În 2023, capacitatea de a lucra de oriunde este un mare avantaj. Platformele cloud permit echipelor să colaboreze eficient, indiferent de locația fizică în care se află, îmbunătățind astfel productivitatea și asigurând accesul angajaților la date, în timp real.
Agilitate: Având acces instant la informații și la rapoarte de business mereu actualizate, te vei putea adapta imediat fluctuațiillor pieței, preferințelor clienților sau oricărei alte schimbări neașteptate, într-un mod informat.
Inteligența Artificială: Catalistul în digitalizarea IMM-urilor în 2023
Inteligența artificială (AI) a cunoscut în ultimii ani o evoluție spectaculoasă. Impactul său, evidențiat de inovații precum ChatGPT, a redefinit modul în care soluțiile business software funcționează și a oferit o nouă viziune asupra digitalizării IMM-urilor. Integrând inteligența artificială în strategia de digitalizare, micile afaceri vor obține avantaje competitive importante, având posibilitatea să își desfășoare activitatea mai inteligent, mai rapid și mai eficient.
Impactul AI asupra companiilor mici și mijlocii
Automatizarea task-urilor repetitive: Utilizând tool-uri care se bazează pe inteligența artificială, companiile își pot automatiza operațiunile zilnice și consumatoare de timp, precum introducerea datelor în sisteme, gestionarea stocurilor sau menținerea comunicării cu clienții. Astfel, IMM-urile își pot elibera angajații de sarcinile zilnice care nu aduc cu adevărat plus-valoare, pentru ca aceștia să se poată concentra pe acele activități strategice, care au un impact pozitiv asupra dezvoltării companiei.
Utilizarea chatboților: Optând pentru integrarea chatboților în activitatea de suport clienți, nu mai ai nevoie de o echipă extinsă care să răspundă solicitărilor. Un chatbot va putea face acest lucru 24/7, fără costuri sau ore suplimentare.
Îmbunătățirea proceselor de decizie: Inteligența artificială are o capacitate de neegalat în interpretarea unui volum impresionant de date. Așadar, te va putea ajuta să îți analizezi imediat toate informațiile de business, astfel încât să știi în orice moment care este performanța companiei tale și să iei cele mai bune decizii, bazându-te pe date concrete.
Comerțul Electronic: Piața globală la un singur click distanță
Zona de e-commerce a democratizat cu adevărat mediul de business, eliminând barierele geografice și permițând companiilor să se dezvolte și la nivel international. Totodată, și e-commerce-ul B2B cunoaște acum o dezvoltare exponențială, așadar acesta reprezintă unul dintre cele mai importante trenduri în digitalizarea IMM-urilor din anul 2023. De ce? Pentru că oferă:
Accesibilitate 24/7: Datorită platformelor e-commerce, companiile pot funcționa și în afara orelor de lucru. Clienții beneficiază astfel de libertatea de a achiziționa produse sau servicii oricând au nevoie, iar companiile își asigură oportunități de vânzare în orice moment.
Creștere bazată pe date: Funcționalitățile platformelor e-commerce sunt extrem de valoroare. Prin obținerea și analizarea datelor utilizatorilor, companiile pot dispune de informații exacte despre comportamentul consumatorilor, astfel încât să își ajusteze inventarul în funcție de cerere, să își rafineze strategiile de marketing și chiar să anticipeze tendințele de cumpărare.
Cumpărături direct prin dispozitivul mobil: Smartphone-urile sunt omniprezente în viața noastră și din tot multe cumpărături se desfășoară direct de pe dispozitivul mobil. De ce este un avantaj? Pentru că îmbunătățește rapiditatea cu care clienții fac achiziții, iar potențialul de vânzare devine mult mai mare.
Securitatea datelor: Fundația pe care se construiește încrederea
În era digitală, datele reprezintă unul dintre cele mai valoroase bunuri ale unei companii. Totodată, și responsabilitatea business-urilor a crescut, protejarea informațiilor devenind crucială. Companiile mici și mijlocii ar putea crede că sunt mai puțin susceptibile în a fi vizate de un atac cibernetic, dar statisticile arată o realitate diferită: 46% din breșele de securitate care afectează datele de business au loc în cadrul companiilor cu mai puțin de 1.000 de angajați. Care sunt pilonii cheie care asigură maximum de securitate a datelor?
Criptarea completă a informațiilor: Poate cel mai important aspect, criptarea datelor este crucială dacă vrei ca acestea să rămână în siguranță, chiar și atunci când ajung în mâinile unor persoane neautorizate.
Autentificare cu mai mulți factori (MFA): Prin solicitarea mai multor forme de verificare, MFA reduce semnificativ riscul accesului neautorizat la cont de business.
Back-up recurent al datelor: Efectuarea periodică al back-up-ului îți oferă garanția că, în cazul unui atac cibernetic, informațiile vitale de business nu sunt pierdute.
Protejarea dispozitivelor de acces: Ai grijă ca fiecare echipament utilizat pentru accesarea datelor de business să fie protejat, fie că ne referim la dispozitivele mobile sau device-urile utilizate pentru conectarea de la distanță.
Automatizarea fluxurilor de lucru
Într-un mediu de business dinamic, în care timpul înseamnă bani, eficientizarea operațiunilor poate face diferența între succesul și eșecul unei companii. Luând în considerare digitalizarea IMM-urilor, pentru a-și menține prezența în piețele competitive, automatizarea fluxurilor de lucru devine un element crucial al strategiei de digitalizare. Ce obții prin automatizare?
Productivitate și precizie: Automatizarea sarcinilor repetitive nu salvează doar timp valoros, ci minimizează și riscul erorilor umane. Rezultatul? Procese eficiente, care garantează precizie în desfășurare, de fiecare dată.
Sisteme integrate: Integrarea diverselor soluții software, cum ar fi cele ERP și CRM, asigură un flux continuu și integrat al informațiilor de business, în toate departamentele, simplificând astfel procesele de decizie.
Îmbunătățirea colaborării: Utilizând sisteme unificate, echipele vor lucra mai eficient în toate proiectele, având la dispoziție informațiile de care au nevoie, actualizate în timp real. Astfel, vei facilita și comunicarea la nivel interdepartamental pentru a crește eficiența echipelor.
Fă primul pas către digitalizarea IMM-urilor în 2023!
Astăzi, companiile mici și mijlocii au la dispoziție o multitudine de sisteme business software prin intermediul cărora pot începe procesul de digitalizare. Fie că ne referim la adopția cloud computing, integrarea inteligenței artificiale sau creșterea gradului de securitate al datelor, ori automatizare, toate aceste trenduri îți pot propulsa afacerea către succes. Începe călătoria către digializarea business-ului tău cu ajutorul soluțiilor inovatoare pe care ți le oferim: Soft1 Cloud ERP, Soft1 Cloud CRM sau aplicațiile de mobilitate care asigură buna funcționare a afacerii tale, chiar și atunci când nu ești la birou. Contactează-ne pentru detalii!
Comments are closed.